Hoe gebruik je een hangmat

Hangmatten in gebruik nemen

Het belangrijkste bij het bevestigen van de hangmat is dat de ophangpunten op ooghoogte moeten zijn en ongeveer 3 meter van elkaar verwijderd. Hierdoor hangt de hangmat in een diepe boog waardoor het mogelijk is er diagonaal in te liggen, zoals een echte Braziliaan ook doet ("van hoek tot hoek"), Ga er dus niet "recht" in liggen. Door diagonaal te liggen blijft de rug recht en dit is het geheim om urenlang comfortabel te liggen in de hangmat. Zo lig je veilig en zonder angst er uit te vallen!

              the right way  

In Brazilië worden hangmatten nog steeds als bed gebruikt zoals ze altijd gebruikt zijn. Daarom zijn ze zo breed en comfortabel als een bed! Zelf als je de hangmat alleen gebruikt voor relaxen, doe het op de Braziliaanse manier en ga diagonaal!

    
            the right way1. Ophangen:

Hangmatten zonder touwspreiders hangen in een diepe boog.
Ophangpunten zitten op ooghoogte en ongeveer 3 meter van elkaar.

Zonder personen gemeten!


2. Bevestiging

De hangmat wordt vastgemaakt met een touw (boom/paal) of haken (muur of plafond voor hangstoelen). Als de bomen of muren te ver weg staan dan kan de hangmat verlengd worden d.m.v. touw of een ketting. De ophangpunten moeten dan wel iets hoger gekozen worden.
 

3. Met of zonder spreidstok

Met stok:
-- door de spreidstok blijft de hangmat altijd mooi openstaan
-- In deze hangmat ligt je in de lengte
-- ligt iets wiebeliger
-- is moeilijker te wassen (TIP: in de badkuip)

Zonder stok:
-- je ligt diagonaal in de hangmat
-- minder ruimte en eenvoudiger op te bergen
-- Visueel/decoratief iets minder

Een hangmat met spreidstok hangt strakker tussen de 2 ophangpunten. Hierdoor komt het ophangpunt lager op ca 140-160 cm. De standaards voor deze hangmatten zijn dan ook lager en deze standaards zijn dan ook minder/niet geschikt voor hangmatten zonder spreidstok.

Een hangmat met of zonder spreidstok nemen? Dat is een persoonlijke keuze!